kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Kako Ŕtedjeti u recesiji
Kategorija: Financije
Pregledano: 2753 puta
Za sve koji se neprestano bore sa praznim novĆØanikom i raznim dugovanjima evo nekoliko savjeta kako izdržati cijeli mjesec s pozitivnim stanjem na raĆØunu:
 • Korisno je napraviti toĆØan budžet koji se smije trošiti.
 • Izradite mjeseĆØni plan primitaka i izdataka.
 • Popišite stvari za koje treba štedjeti, kao naprimjer za godišnji odmor, popravci u kuƦi ili ulaganje novca u posebna osiguranja.
 • Napravite trajni nalog ili izravno mjeseĆØno tereƦenje raĆØuna radi uloga u štednju. Tako možete pripremiti budžet te otkriti na što trenutno trošite novac.
 • Mnogi se iznenade kada shvate koliko novca troše na nepotrebne stvari. Kada otkrijete glavnog "krivca" stalnog minusa, trebali biste se samo držati zacrtanog budžeta.
 • Jako bitno je otplatiti stare dugove prije nego donesete odluku o štednji.
 • Dodatan financijski pritisak donose blagdani koji dovode do prekomjernog trošenja, uglavnom na hranu koja je više stvar loše navike nego samog zadovoljstva.
ƈesto financiramo blagdanske poklone i druge troškove vezane uz blagdane iz plaƦe, a ne iz ušteĆ°evine. Prije blagdanske strke valja toĆØno odrediti što Ʀe se jesti, koliko je potrebno hrane i kakvi Ʀe se pokloni kupiti. Poklone je isplativije nabavljati ranije jer nerijetko se na sniženjima pronaĆ°e upravo ona stvar koju voljena osoba veƦ dugo priželjkuje.

Prednosti trajnog naloga i internet bankarstva

Prilikom otvaranja trajnog naloga vlasnik raĆØuna daje ovlasti banci da u njegovo ime i za njegov raĆØun obavlja redovita plaƦanja, u jednakim ili razliĆØitim iznosima. Trajni nalog mogu pokrenuti sve osobe koje imaju otvoren tekuƦi, žiro, devizni ili štedni raĆØun.

Otvaranje naloga omoguƦuje nam planiranje troškova i rastereƦenje od obveze plaƦanja na odreĆ°eni datum - brigu o tome preuzima banka. Posebno je pogodan za plaƦanja režija ili mjeseĆØnih obroka kredita.

Vrijeme štedite i plaƦanjem raĆØuna internet bankarstvom. Na taj naĆØin možete takoĆ°er ubrzati dostavu naloga za plaƦanje, u kratkom roku saznati sve o obavljenim transakcijama, odnosno što je ostalo na vašem raĆØunu i gdje ste sve trošili. Umjesto ĆØekanja u poslovnici banke, uz malo truda sve Ʀete obaviti unutar svoja ĆØetiri zida.

Nepotrebna dodatna energija

Svoj dom nemojte nikad pregrijavati. Idealna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijevih. Za svaki stupanj više potrebno je dodatnih šest posto energije. Dobro je imati termometar u prostoriji te na radijatore ugraditi termostatske ventile. Provjerite jesu li prozori kvalitetno postavljeni i priĆØvršĆ¦eni, a za oĆØuvanje topline u zidovima prozraĆØujte prostorije na desetak minuta i to na naĆØin da širom otvorite prozore.

Energija se ne štedi samo na grijanju. Zato ne zaboravite:
 • Ostavite upaljeno svijetlo samo u prostoriji u kojoj se nalazite
 • Radio ili tv ugasite ukoliko ništa ne pratite ili slušate
 • Ukoliko nemate "nervozne" susjede, robu perite iza 21.00 kada je struja povoljnija


Kupite nekretninu i uštedite

Cijene nekretnina padaju po svemu sudeƦi još Ʀe se neko vrijeme nastaviti takva tendencija. Kupovinom možete uštedjeti i baš zato budite vrlo oprezni. Kako? Evo kako dodatno popraviti svoju financijsku situaciju.
 • Najbitnije je odluĆØiti koliko novaca možete potrošiti.
 • IzraĆØunajte toĆØno koliko imate i koliko realno možete posuditi. Mnogo banaka nudi kredite za kupnju nekretnina, kuƦe ili stana.
 • Raspitajte se da li ste uopƦe u moguƦnosti podiƦi kredit.
 • TakoĆ°er pazite na troškove koji mogu nastati: porez, naknada za registraciju zemljišta (nekretnine na svoje ime), troškovi selidbe, raĆØuni koje morate platiti za stan iz kojega selite, a koji dolaze tek sljedeƦi mjesec.
 • Vodite raĆØuna o troškovima za buduƦu nekretninu: raĆØuni za grijanje (plin, struja, lož ulje), raĆØuni za vodu, priĆØuva.
 • Angažirajte agenta za prodaju ili kupnju nekretnina. Posebno naglasite agentu koliko ste spremni potrošiti novaca za nekretninu.
 • Prelistajte ponudu specijaliziranih oglasnika za prodaju nekretnina.
 • Stupite u kontakt sa graĆ°evinskim tvrtkama koje vam mogu dati detaljne informacije o nekretnini koja se gradi na Vama zanimljivom podruĆØju.

Naravno još je puno naĆØina kako biste mogli štedjeti u svome domu. VeƦina nas se neracionalno ponaša primjerice i prema vodi. Navikli smo da je uvijek ima u izobilju pa kada peremo zube iz slavine teĆØe mlaz, a kada se primjerice ostaci hrane sasuše na posuĆ°u zaboravimo ga namoĆØiti kako bismo ih lakše uklonili. O mnogim svakodnevnim aktivnostima niti ne razmišljamo, iako u vrijeme recesije ne bi bilo loše preispitati okorjele navike.


<