kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
10 savjeta za Ŕtednju
Kategorija: Financije
Pregledano: 2464 puta
Pospremajte za sobom
Možda vam se ĆØini da ovo nema puno smisla, osim ako niste plaƦali ĆØistaĆØicu, no uredan životni prostor uistinu vam može pomoƦi da ustrajete u svom planu štednje. Osim što Ʀete radije provoditi vrijeme u urednom nego u neurednom i prljavom prostoru, lakše Ʀete pronalaziti i stvari koje vam trebaju i neƦete bespotrebno bacati novac na nešto što veƦ imate, ali nemate pojma u kojem se kutu vašeg doma krije.

Ostanite kod kuƦe
Koncerti, kafiƦi , restorani… Izlasci tope vaš budžet, u to možete biti sigurni. Ako vam je nužan financijski oporavak, ili želite uštedjeti koju kunu, pozovite prijatelje k sebi, posudite film u videoteci (ili ga skinite s torrenta), kuhajte sami, uĆØlanite se u knjižnicu… ƈitajte, pletite, šijte, surfajte netom… što god… samo ne izlazite van, jer trgovine vrebaju na svakom uglu.

Napravite zalihe
Bez obzira imali škrinju ledenicu ili svega dvije ladice za smrzavanje hrane, napunite ih. Naime smrznuta hrana vam se neƦe pokvariti, uvijek Ʀete imati nešto pri ruci – meso, ribu ili povrƦe – a obrok Ʀete moƦi nadopuniti po želji. Uostalom, ako pretjerate u nakuhavanju, hranu uvijek možete smrznuti i ostaviti za neki drugi dan.

Nemojte poludjeti!
Ne dajte da vas blagdani i roĆ°endani ponesu. Naravno da nitko od vas ne traži da se odreknete slavlja i ĆØašĆ¦enja, ali ne pretjerujte. Nema potrebe da svom mezimcu za prvi roĆ°endan unajmite klauna…

Uvedite džeparac
Rasporedite svoje prihode i svakom ĆØlanu obitelji dijelite dnevni ili tjedni džeparac. Tako Ʀe svi znati kojom svotom novca raspolažu i bit Ʀe pažljiviji pri trošenju.

Prakticirajte rutinske preglede

Bolje sprijeĆØiti nego lijeĆØiti, stara je narodna uzreĆØica. Dakle idite na redovite preglede kod zubara ili okulista ako imate problema s vidom, auto redovito vozite na pregled, a provjeravajte i kuƦanske aparate te instalacije. Uz to bi bilo dobro nauĆØiti izvoditi i neke sitne popravke.

Uradite sami!

Neke stvari su puno jednostavnije nego se ĆØine. Ne morate za svaku sitnicu zvati majstora. Sami oliĆØite stan ili ogradu, postavite luster, sastavite kauĆØ ili ormar… PoĆØnite na prozoru uzgajati zaĆØinsko bilje, sami dizajnirati (i šivati) odjeƦu…

ƈuvajte energiju
O tome ste veƦ sigurno dosta ĆØuli, no ako pametno trošite energiju, to Ʀe se osjetiti na raĆØunu. Zato ne pretjerujte s hlaĆ°enjem i grijanjem. Ako po stanu usred zime hodate bosi i u kratkim rukavima, oĆØito ste pretjerali s grijanjem, ili ako se po ljeti morate obuƦi da se ne prehladite, mogli biste malo ugasiti klima-ureĆ°aj. Provjerite instalacije, ako vam kapa slavina, promijenite gumicu, ili što je veƦ potrebno. Time radite uslugu ne samo sebi veƦ i našem dragom i jednom planetu.

PoplaƦajte sve raĆØune
Svako dugovanje je problem. Još kad krenu kamate ili iskljuĆØenja, stvarno ste u problemu. Zato na vrijeme pokrijte sva dugovanja i skinite taj kamen sa srca.

Ne trošite ono što nemate
Krediti, kartice, zajmovi… zaboravite ih, osim ako ne kupujete stan ili auto. Ne trošite novac koji nemate i ne uvaljujte se u dugove. Ako kupujete ĆØizme na šest rata, dobro razmislite trebaju li vam i jesu li možda izvan vaših moguƦnosti.


<