kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Komplimenti - lijepa rijeè otvara svaka vrata
Kategorija: Posao i karijera
Pregledano: 2447 puta
Kompliment ublažava napetost, a naša reakcija odaje koliko smo sigurni u sebe

Ovaj ti sako tako dobro pristaje. Hvala, i tvoja je haljina zaista lijepa. Kome nije drago primiti kompliment? Psiholozi tvrde da to nije sluèajno jer komplimenti pomažu da se meðu osobama koje komuniciraju stvore prisniji odnosi. Uz to, oni pomažu potiskivanju napetosti, prigušivanju agresivnosti koja èuèi u svakoj osobi. Kompliment izreèen u pravo vrijeme i na pravom mjestu omoguæuje da razgovor poteèe opuštenije.

Oprez na radnom mjestu

No, baš zato što kompliment pokazuje našu želju da razgovor skrenemo s uobièajenih tema, on može uzrokovati i neželjenu reakciju. Najèešæe se to dogaða na radnom mjestu. Ondje ste zapravo u položaju da se nadmeæete s kolegama, pa i teže prigušujete agresivnost. Zato, tvrde psiholozi, kompliment na radnom mjestu može postiæi suprotan etekt "Što li se iza toga krije?", najèešæa je reakcija osobe kojoj ste ga uputili, i to zato što æe vam rijetko povjerovati da to doista i mislite. Da bi kompliment bio prihvaæen, potrebno je dvoje: mora ga izreæi osoba koju smatrate nezainteresiranom, a i inaèe vam je dobra kolegica ili kolega. Naša reakcija na kompliment ponešto nam govori i o tome što sami o sebi mislimo. Ako nekoj manekenki kažete da je lijepa, ona æe to radosno prihvatiti, ali ako to kažete ženi koja nije zadovoljna svojim izgledom, ili èak misli da je ružna, ona æe kompliment shvatiti kao porugu. Stoga reakcija na kompliment otkriva i skrivenu nesigurnost u sebe. Takve osobe uvijek se naðu u èudu kad im netko izrekne kompliment jer ne mogu ni na trenutak prihvatiti ulogu protagoniste. One obièno potcjenjuju vlastite sposobnosti, pa kompliment u njih izaziva nelagodu. Najèešæe se na kompliment zacrvene, a potom se ukrute i zauzmu obrambeni stav.

Barometar samopouzdanja

Zbog svega toga kompliment je i barometar koji mjeri koliko sami sebe poštujemo i koliko vjerujemo u vlastite sposobnosti. Da biste to provjerili, dosta je da promotrite svoju reakciju na èestitke za dobro obavljen posao. Ako kažete: "Ah, imala sam sreæe, nije to ništa!", time niste samo izrekli uljudnu frazu, veæ ste zapravo pokazali svoju nesigurnost jer sumnjate da æete i drugi put biti tako uspješni.

Svidjeti se pod svaku cijenu

Osobe koje uvijek nastoje ugoditi drugima i ubirati komplimente, zasigurno ste veæ sreli. Ponašaju se usiljeno, budno nadziru svaki pokret i kao da uvijek žele ostaviti dojam na drugu osobu.Takvo ponašanje zapravo, odaje osobu koja je duboko nesigurno u sebe i ne može se osloboditi straha da se neæe svidjeti. Tako barem tvrde psiholozi. Zapravo, ako su otac i majka u djetinjstvu i mladenaèkim godinama bili škrti u komplimentima prema djetetu i nikad ga nisu ni za što pohvalili, niti nagradili, kao odrastao èovjek to æe dijete biti nesigurno u sebe i uvijek ovisno o mišljenju drugih. Samopoštovanje i svijest o vlastitim sposobnostima stjeèe se u najmlaðim godinama i ponajviše na to utjeèu roditelji i njihov odnos prema djetetu.


<