kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
Savjeti za dobivanje poslovnog kredita
Kategorija: Posao i karijera
Pregledano: 1793 puta
Ako za proširenje poslovanja, nove projekte ili investicije namjeravate od banaka zatra┼żiti kredit, pridr┼żavajte se ovih 18 jednostavnih pravila.Unato├Ę ├Ęinjenici da su mnoge banke suzdr┼żane pri odobravaju poslovnih kredita, dobra ├Že priprema znatno pove├Žati vjerojatnost da vaš zahtjev bude odobren. No prije toga informirajte se ispunjavate li uvjete za poticajne programe.

1. Banke kredite ne odobravaju poslovnim idejama, ve├Ž ljudima. Ako niste sami uvjerljivi ne├Že biti ni vaša zamisao. Svaka je tvrtka onoliko dobra, koliko je dobar i njen voditelj.

2. Termin za razgovor dogovorite kroz nekoliko dana, ostavite dovoljno vremena za pripremu. Odgodite ako vas odmah i spontano pozovu. Centralno ├Že pitanje biti na koji na├Ęin namjeravate podmiriti anuitete. Pravovremeno se informirajte o poslovnim planovima, bilancama kao i rekapitulacijama prihoda i dobiti.

3. Razgovore uvijek vodite s odgovornim osobama, koje imaju ovlasti donositi odluke. Za razgovor uvijek tra┼żite osobu koja ├Že odlu├Ęivati o vašem zahtjevu.

4. Nastupite uvjerljivo i nastojite pozitivno iznositi podatke o planovima i tvrtki. Onaj tko ne vjeruje u sebe ne mo┼że ni pridobiti druge. Trgovac koji ne vjeruje u proizvod svoje tvrtke loš je trgovac. Zato je bitan uvjerljiv nastup, koji poru├Ęuje da je vaša tvrtka na pravom putu. Stoga i ne sumnjate da ├Že vam kredit odobriti.

5. Djelujte samouvjereno, jer u banci vi ste klijent, a nikako prosac. Nemojte dozvolite da vas se pritisne, jer na vašem ├Že kreditu banka zaraditi. Arogantan ili odviše le┼żeran nastup nisu prihvatljivi. Vašeg sugovornika uvjerite kompetentnoš├Žu, tako ├Žete posti├Ži poštovanje. Poka┼żite i vi poštovanje prema znanju vašeg bankara. Jer svijest da razgovarate s osobom koja je na istoj razini olakšava i ravna svaku poslovnu suradnju.

6. Prodajte vaš koncept aktivno i uvjerljivo, budite najbolji trgovac vaše tvrtke. Uvje┼żbajte prezentirati zamisli. Objasnite ih u par kratkih re├Ęenica. Bitno je i da razgovijetno rastuma├Ęite planove pridr┼żavaju├Ži se ├Ęvrstih ├Ęinjenica. Od bankara nemojte o├Ęekivati prevelik anga┼żman oko razumijevanja slo┼żenih ideja, jer za to nemaju ni vremena ni volje.

7. Pripazite na ├Ęistu odje├Žu i urednu vanjštinu – od cipela pa do kose, jer ovo je sve, ali nikako otrcana fraza.

8. Pripazite da se ne izgubite u detaljima. Bankare ne zanima svaki detalj vašeg pothvata. Mo┼żda su ti detalji od vitalne va┼żnosti za vašu tvrtku no oni bankare vrlo ├Ęesto optere├Žuju.

9. Doka┼żite da ste dobar menad┼żer. Poka┼żite strukturu vaše tvrtke, tko je za što odgovoran, tko je vaša desna ruka. Time ├Žete dokazati da vaša tvrtka nije «One Man Show» kod koje ├Že sve stati kada vi ispadnete.

10. Poslovni plan je bitan faktor uspjeha. Poslovni plan mora biti centralna tema razgovora. On pokazuje u kom smjeru vaša tvrtka ide, ├Ęime ├Žete, kada i koliko zaraditi.

11. Prilo┼żite godišnja izvješ├Ža. Vrednovanje tvrtki bez podataka iz proteklih godina gotovo da nije mogu├Že. Stoga ├Že banke zahtijevati da im prilo┼żite godišnja izvješ├Ža za najmanje zadnje tri godine, kao i izvještaj i analizu sadašnjeg ekonomskog stanja. Ako vam brojke nisu sjajne pripremite se na kriti├Ęna pitanja. Mo┼żda se vidi pozitivan trend ili ste izradili koncept sanacije. Bez utemeljenih ├Ęinjenica poslovni planovi nisu vjerodostojni. Svako ├Že posumnjati da nešto skrivate.

12. Iznesite prijedlog za osiguranje kredita. Bankama je kod odluke o kreditu kao prvo bitan poslovni plan .Ukoliko imate konkretna osiguranja, kao što su nekretnine ili ┼żivotno osiguranje, pove├Žava se vjerojatnost da ├Žete dobiti kredit. Pri tome morate sami znati koliko daleko mo┼żete i├Ži.

13. Steknite povjerenje banke transparentnoš├Žu. Povjerenje se lakše izgubi nego što se stekne. Gotovo da nema tvrtki koje imaju samo svijetlu stranu. Stoga ne sramite se i budite iskreni i otvoreni. Otvoreno razgovarajte o rizicima.

14. Komunicirajte i izvještavajte banku i nakon odobrenja kredita. Redovita razmjena informacija temelj je za dobru i dugotrajnu suradnju.

15. Dogovorite sastanke u vašoj tvrtki. Pri takvom susretu mo┼żete ubrati dodatne bodove. Primjerice, na licu mjesta poka┼żite dobro uhodanu proizvodnju, kompetentne djelatnike i tome sli├Ęno. Va┼żna je pa┼żljiva priprema, pometite sme├Že i pripazite na urednu radnu odje├Žu u pogonima.

16. Doka┼żite da ste pouzdan partner. Banke ┼żele svoj novac i kamate na vrijeme. Prekora├Ęenje rokova i limita je skupo.

17. Pravovremeno potra┼żite alternativu vašoj mati├Ęnoj banci.I banke imaju konkurenciju. Zato uvijek imajte pri ruci rezervni plan. Opuštenije ├Žete pregovarati. Ali oprez! Ako traljavo blefirate vašeg bankara i on prozre vašu igru,mo┼żda ├Že vam se odbiti o glavu.

18. Poka┼żite strpljivost umjesto da prebrzo odustanete. Mnogi su uspjesi izrasli iz poraza. Ukoliko se vaš zahtjev odbije, analizirajte koje ste greške napravili. To znanje mo┼żete iskoristiti pri predavanju novog zahtjeva nekoj drugoj banci.<