kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
Kako odabrati novi posao
Kategorija: Posao i karijera
Pregledano: 2170 puta
Tra┼żite posao, ali ne znate što to├Ęno ┼żelite raditi, mo┼żda biste promijenili karijeru, ali ne znate u kojem smjeru pa šaljete ┼żivotopis na sve zanimljive oglase za posao koje vidite. To je smatraju poslovni savjetnici, veliki gubitak vremena. Osam bitnih faktora vezanih uz novi posao pomo├Ži ├Že vam da odaberete radno mjesto koje ├Že vas zadovoljavati i koje ├Že poboljšati kvalitetu vašeg ┼żivota. Prvi faktor me├░u njima je lokacija. Ako je posao daleko od vašeg mjesta stanovanja, zna├Ęi da ├Žete se morati buditi i dva sata ranije nego ina├Ęe kako biste stigli na vrijeme. Ako niste ranojutarnji tip, imat ├Žete problema s kašnjenjem, a to vas mo┼że koštati ugleda na novom poslu. Daljina zna├Ęi i da ├Žete se kasno vra├Žati ku├Ži zbog ├Ęega  mogu patiti odnosi u obitelji. Zato odmah u po├Ęetku provjerite koliko ├Že vam vremena trebati i budite iskreni prema sebi dok odlu├Ęujete ho├Žete li to mo├Ži izdr┼żati. Napredak u tvrtki drugi je, vrlo bitan faktor. Ako je referent po├Ęetno i zadnje mjesto koje mo┼żete ostvariti na tom poslu, morate biti svjesni da ├Žete ga biti siti za najviše dvije godine. Zato nazovite kontakt u oglasu i provjerite postoji li mogu├Žnost usavršavanja i napretka.

TVRTKA BEZ MORALA MO┼ŻDA NIJE MJESTO ZA VAS

Vrlo je va┼żan i tre├Ži faktor - filozofija tvrtke. Ako im je npr. u cilju prodati proizvod neovisno na koji na├Ęin, uklju├Ęuju├Ži i varanje kupca, mo┼żda “nemate ┼żeludac” za takve stvari. To ├Žete najbolje saznati preko zaposlenika pa se pokušajte raspitati preko svojih prijatelja i njihovih prijatelja koji tamo rade ili znaju nekoga tko bi vam mogao re├Ži nešto više o tome.

MOGU LI RADITI TAJ POSAO?

Odgovor na ovo pitanje morate znati prije slanja ┼żivotopisa. Razmislite jeste li dovoljno obu├Ęeni za taj posao, je li fizi├Ęki naporan i jeste li za to.

SVIÐA LI MI SE TAJ POSAO?

Istra┼żite poslodavca i radno mjesto. Ako tra┼że suradnika u marketingu, to mo┼że uklju├Ęivati i dijeljenje letaka, zato prosurfajte forumima i saznajte više

PROMJENE ZAPOSLENIKA OTKRIVAJU PUNO O FIRMI


Stabilnost posla iznimno je va┼żna. Raspitajte se koliko ├Ęesto se zaposlenici mijenjaju, koliko ├Ęesto odlaze nadre├░eni, koliko dugo je vaš šef na toj poziciji, koliko dugo tvrtka postoji, otpuštaju li radnike... Velika fluktuacija zaposlenika ukazuje na loše odnose i uvjete u firmi i to morate znati.

NEMA KEMIJE, NEMA POSLA!

Ne svidi li vam se ispitiva├Ę na intervjuu nemojte olako prije├Ži preko toga iako sve ostalo “štima”. Ne mo┼żete li ga smisliti ve├Ž u startu, kako ├Že biti kasnije?

SAZNAJTE PLA├ćU NA VRIJEME

Visina pla├Že uvelike odre├░uje prihva├Žanje posla. Budu├Ži da je malo koji poslodavac navede u oglasu, raspitajte se prije nego potrošite vrijeme na intervjue.


<