kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Poslovna odjeƦa ostavlja snažan dojam na kolege
Kategorija: Posao i karijera
Pregledano: 3154 puta
U uredu, ženska odjeƦa koja previše otkriva zapravo odbija muške kolege i ugrožava izglede za napredak u karijeri, pokazala je ameriĆØka studija. Ispitanici su promatrali fotografije žena u razliĆØitoj poslovnoj odjeƦi, a zatim su morali procijeniti koje od njih izgledaju najprofesionalnije i najsimpatiĆØnije. VeƦina muškaraca izabrala je diskretno odjevene žene, dok su one ĆØija je odjeƦa najviše naglašavala ženske atribute proglasili najneprofesionalnijima. Osobito opasnim pokazao se dekolte.

- Grudi postaju sve veƦe, a odjeƦa sve manja, osobito na radnom mjestu. Uske haljine su u trendu, no ono što izgleda odliĆØno na dvadesetogodišnjakinji može biti prenapadno za ženu koja se približila ĆØetrdesetoj - tvrdi ameriĆØka modna savjetnica Elisabeth Squiers.

Žene koje se izazovno odijevaju takoĆ°er teže dobivaju posao, jer potencijalni poslodavac na osnovi prvog dojma zakljuĆØuje da nije rijeĆØ o dovoljno ozbiljnoj kandidatkinji.

Ipak, ni muški spol nije povlašten u odijevanju. Dok se tijekom velikih vruƦina ženama toleriraju majice bez rukava (sve dok ne otkrivaju grudi), muškarac u takvoj odjeƦi zaradit Ʀe prijekorne poglede kolega, a vjerojatno i opomenu šefa. U veƦini ureda muškarci se ne mogu ni pomišljati na to da se pojave u kratkim hlaĆØama, otvorenim sandalama i japankama, dok žene ne dobivaju negativne bodove za takvo odijevanje, sve dok je sveukupni dojam decentan i uredan. Sve ono što podsjeƦa na plažu loše prolazi u uredu, i kod muškaraca i kod žena. Iako su se pravila poslovnog odijevanja u poslijednje vrijeme priliĆØno ublažila (traperice su nekoƦ bile nezamislive u uredu, a sada su sastavni dio garderobe, osobito mlaĆ°ih zaposlenika), neka pravila još uvijek vrijede, ĆØak i u najležernijim tvrtkama.

Ljudi koji rade s klijentima ĆØesto dobivaju precizne upute o odijevanju i stilu. No, gotovo nigdje na tetovaže i piercinge se ne gleda blagonaklono. Takve izraze individualnosti u uredu bi ipak trebalo sakriti od pogleda, osobito šefovog, savjetuju stilisti.

Na razgovorima za posao još je važnije pripaziti na odijevanje jer je prvi dojam neizbrisiv. Bolje je odijenuti se preozbiljno, nego neozbiljno.

Previše nakita ili preupadljivi ukrasi takoĆ°er nisu prikladni za poslovno okruženje, baš kao ni prenaglašena šminka. Diskrecija bolje prolazi.


<