kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Riblje meso najbolji je prirodni izvor minerala
Kategorija: Zdravlje
Pregledano: 5252 puta
Plodovi mora i ribe su skupina dragocjenih namirnica koje sadrŇĺe omega-3 masne kiseline, lako probavljive proteine i visoki sadrŇĺaj rijetkih minerala, posebno joda i selena. Preporu√®uje se fina i zdrava, površinska plava riba koja se hrani planktonom - srdela. Narodi uz obale Sredozemlja imaju manje degenerativnih bolesti, što se pripisuje specifi√®noj prehrani (riba, maslinovo ulje, vino). Losos, tuna, srdela i haringa tipi√®ne su ribe koje sadrŇĺe omega 3-masne kiseline. Što je riba masnija sadrŇĺi više zdravih omega-3 masnih kiselina. Što se ti√®e pripreme, najzdravije je ribu staviti na gradele bez dodatne masno√¶e jer √¶e tako pustiti sok i vlastitu masno√¶u.

Za premazivanje najbolje je maslinovo ulje koje se nanosi gran√®icom ruŇĺmarina. Zatim slijedi riba na lešo s maslinovim uljem te na kraju pe√®ena riba. Tijekom kuhanja i pe√®enja ne dolazi do zna√®ajnije promjene u strukturi ribe niti kvaliteti njenog “mesa”. Jedenje ribe preporu√®uje se najmanje 2 puta na tjedan. NaŇĺalost, Hrvati su najslabiji potroša√®i ribljeg mesa u Europi (oko √®etiri kilograma na godinu po glavi stanovnika) usprkos bogatstvu od više od 1000 km obale.

Ako pe√®ete ribu na roštilju, vrlo je vaŇĺno osušiti je suhom krpom i, po mogu√¶nosti, natrljati limunom neposredno prije pe√®enja. Znatno √¶e se manje lijepiti za rešetku. Tijekom pe√®enja riba se okre√¶e samo jednom.

U ribi je mnogo kalcija pa se sitnu ribu i srdele preporu√®uje jesti zajedno s kostima. Riblje meso najbolji je prirodni izvor minerala joda koji je neophodan u sintezi hormona štitnja√®e.

O√®i ribe odaju svjeŇĺinu. Upale o√®ne jabu√®ice kod ribe, mutne o√®i i sivo-sme√įe škrge znak su da riba nije svjeŇĺa. Na dodir riba ne smije biti gnjecava.

Grdobina peèena u bijelom vinu
SASTOJCI: (za 6 osoba) grdobina do 2 kg,  kg krumpira, 500 g crvenog luka, 1/2 √®aše maslinovog ulja, √®ešnjak, peršin, raj√®ice, bijelo vino, lovor, sol, papar

IzreŇĺite krumpir i crveni luk te ih malo prokuhajte. PosloŇĺite ih u posudu za pe√®enje namazanu maslinovim uljem, pospite √®ešnjakom i peršinom te poredajte oguljene raj√®ice. Na to sve poloŇĺite o√®iš√¶enu grdobinu, dodajte list lovora i pecite u pe√¶nici podlijevaju√¶i bijelim vinom.

Ugor na brudet sa svjeŇĺim raj√®icama
SASTOJCI: (za 4 osobe) kg ugora, 6 Ňĺlica ulja, luk, 4 √®ešnja √®ešnjaka, peršin, 3-4 svjeŇĺe raj√®ice, 3 Ňĺlice vinskog octa, sol, papar, mirisne trave prema Ňĺelji

Luk zaŇĺutite na ulju, tome dodajte komade ugora i malo poprŇĺite. Skinite s vatre pa dodajte peršin, √®ešnjak, pire od raj√®ice, ocat, sol, papar i za√®inske trave. Nalijte vode da riba bude pokrivena. Neka naglo zakuha, a zatim na laganoj vatri kuhajte 60 minuta. PosluŇĺite s tjesteninom.


<