kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Povratak na posao nakon godi┼ínjeg mo┼że biti lak┼íi
Kategorija: Posao i karijera
Pregledano: 4465 puta
Povratak u realnost prepunu obaveza, jurnjave i nepodnošljivih odnosa na radnom mjestu strpljivo nas ├Ęeka dok lješkarimo, potpuno opušteni na svom, zaslu┼żenom godišnjem odmoru. Gotovo je nemogu├Že izbje├Ži stres i u┼żas koji nas do├Ęeka po povratku, ali mogu├Že ga je ubla┼żiti i na posao do├Ži spremniji na nove udarce i obaveze. Za po├Ęetak, izbjegavajte se vra├Žat s odmora u nedjelju ako radite ve├Ž u ponedjeljak. Do├░ete li u subotu ili petak ve├Ž ├Žete se polako navi├Ži na “stari” ┼żivot i obaveze, barem one ku├Žanske, a tako i osigurati laganiji i bezbolniji uvod u ponovni rad. Prije nego odete na godišnji pošaljite svim suradnicima e-mail da odlazite i datum povratka te kontakte kolege koji ├Že vas mijenjati.

Tako ├Žete izbje├Ži pretrpanost obavezama ve├Ž prvog radnog dana. Dobro je u tom obavještajnom e-mailu napisati i da se vra├Žate dan kasnije nego što se doista vra├Žate kako biste si “kupili” još jedan dan tijekom kojeg ├Žete u miru pregledati posao i organizirati obaveze koje vas ├Ęekaju.

OPUSTITE SE ODMAH I DOBRO ODMORITE

Na godišnjem se odmoru nastojte što prije “isklju├Ęiti” s posla. Što vam to prije po├░e za rukom, to ├Žete se kvalitetnije i lakše opustiti, a ako ljetujete s prijateljima ili obitelji i oni ├Že vam biti zahvalni što ih ne optere├Žujete svojim poslom. Dogovorite se s kolegama da vas zovu samo u hitnim slu├Ęajevima.

LAPTOP I MAIL NISU DIO GODIŠNJEG ODMORA


Iako je danas teško izbje├Ži internet, va┼żno je prije polaska na godišnji odmor odlu├Ęiti ho├Žete li pregledavati mail ili ne. Budite iskreni prema sebi i ako ste vezani za Facebook ili mail, radije ostavite laptop doma. Razmislite ho├Žete li mo├Ži odoljeti i pogledati samo jedan mail i biti kratko spojeni ili ├Že vam za to trebati više vremena. Ako ├Žete sjediti sat vremena za ra├Ęunalom, ostavite ga doma. Neke vijesti i poruke mogu vas samo uznemiriti na odmoru pa ├Žete se na posao vratiti umorniji i optere├Ženiji nego što ste bili prije polaska.

VESELITE SE POVRATKU NA POSAO

Prije prvog radnog dana nakon odmora razmislite o svojim stavovima prema poslu. Nastojte biti pozitivni i veseliti se ne├Ęemu što vas ├Ęeka. To mo┼że biti dobra prijateljica s posla ili projekt koji vas veseli. Što budete optimisti├Ęniji to ├Žete i hrpu posla koja vas ├Ęeka do├Ęekati raširenijih ruku. Pomo├Ži ├Že i planiranje sljede├Žeg odmora.

FOKUSIRAJTE SE PRVIH PAR DANA


Ne o├Ęekujte od sebe previše prvih dana. Najbolje je prvi dan odvojiti za bri┼żljivo prou├Ęavanje propuštenih mailova, poziva i obaveza koje vas o├Ęekuju. Ne ┼żurite. Nakon odmora niste u istoj brzini kao i prije njega. Pogriješite li, odgovornost ├Že biti vaša. Sigurno i polako uvedite sami sebe u posao.


<