kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Ogovaranje mo┼że uni┼ítiti samopouzdanje mladih
Kategorija: Obitelj
Pregledano: 3612 puta
Kod tinejd┼żera se tra├Ęanje širi poput epidemije, a glavni je izgovor “zato što to svi rade”, pokazuje ameri├Ęko istra┼żivanje. Ve├Žina mladi├Ža i djevojaka razlikuje “dobro ogovaranje”, koje podrazumijeva razmjenu informacija, od “lošeg”, kojim se ocrnjuju prijatelji zbog ├Ęega mogu izgubiti društvo ili nastradati - bilo u školi ili kod ku├Že. Ogovaranje uništava samopouzdanje mladih, ne samo onih koji su ┼żrtve jer komentiraju├Ži tu├░e mane tra├Ęeri sve više obra├Žaju pozornost na vlastite nedostatke i strahuju da ├Že biti razotkriveni. Zle jezike vlastita djeteta roditelji trebaju pokušati zaustaviti kako ne bi ponizili druge i uništili im dobar ugled.

U razgovoru s roditeljima tinejd┼żer bi trebao nau├Ęiti razliku izme├░u ogovaranja i povjeravanja majci i ocu, a to je najlakše u├Ęiniti objašnjavanjem jednog i drugog pojma na pristupa├Ęan na├Ęin. Shvati li tinejd┼żer kako je informacija poput “moja prijateljica se drogira” ili “bratu je teško jer ga svi zadirkuju” vrlo va┼żna jer mo┼że drugom djetetu spasiti ili olakšati ┼żivot, tada ├Že se lakše povjeriti.  

Iako se na prvi pogled tinejd┼żersko ogovaranje mo┼że ├Ęiniti potpuno uobi├Ęajenim, ono ├Ęesto vodi do tuge i depresije. Tra├Ęanje je sna┼żan oblik psihi├Ękog zlostavljanja koje djetetu šalje poruku da nije dovoljno dobro ili da gubi prave prijetelje.

Kako bi manja djeca shvatila što je to ogovaranje, roditelji se mogu poslu┼żiti igrom “pokvarenog telefona”. Tako ├Že shvatiti kako se re├Ęenica koju ponovi velik broj ljudi mijenja i sve više udaljava od pravog smisla.

Psiholozi uzroke ogovaranja pronalaze u nedostatku samopouzdanja i samopoštovanja, pokazuje ameri├Ęka studija. Mladi koji br┼że nau├Ęe misliti svojom glavom postaju manje podlo┼żni širenju tra├Ęeva koji mogu naštetiti drugima, ali u kona├Ęnici i samom sebi - pritom veliku ulogu imaju roditelji.    


<