kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
Što djeca doista žele?
Kategorija: Obitelj
Pregledano: 5495 puta
U knjizi australskog obiteljskog terapeuta Stevea Biddulpha ’Tajna sretne djece’, koja je prodana u više milijuna primjeraka, možete saznati odgovor kako na ovo, tako i na mnoga druga pitanja koja muĆØe gotovo sve roditelje.

Prema autoru knjige ’Tajna sretne djece’, mnogi roditelji ljubav i pažnju djeci nastoje nadomjestiti brojnim igraĆØkama, slatkišima i odjeƦom. No, i nakon pune sobe raznih igraĆØaka i ispunjene i najmanje želje, djeca su zloĆØesta, a roditelji se pitaju zašto.

Odgovor je vrlo jednostavan – djeca su zloĆØesta jer neke njihove potrebe nisu zadovoljene. Mnogi roditelji Ʀe sada pomisliti – koje potrebe ako moje dijete ima sve - no postoje stvari koje su veoma bitne, a svi ih vrlo lako zaboravljamo.

Ono što djeci treba više od iĆØega na svijetu je naša ljubav, pažnja i vrijeme. Bez obzira na brojne igraĆØke i lijepo ureĆ°enu sobu, svako dijete Ʀe biti zloĆØesto kako bi privuklo našu pažnju i prisililo nas da ga pogledamo barem na trenutak.

Svakom mališanu je za napredak potrebna ljubav koja je kljuĆØni sastojak za sreƦu sve djece. Roditelji nikada ne bi trebali propustiti nijednu priliku da se klincima pokažu da ih vole – poigrajte se zajedno, povedite ih na igralište ili jednostavno zajedno pogledajte crtiƦ.

Prema knjizi ’Tajna sretne djece’, djeca su zloĆØesta zbog iz tri razloga:

Zato što im je dosadno – taj problem možete vrlo lako riješiti tako da ih odvedete na igralište na igranje, pozovete im prijatelje na druženje, odvedete ih u kino, kazalište, zoološki vrt ili bilo što druge, i pri tome ne zaboravite uživati.

Zato što imaju osjeƦaj da su neželjena – klincima je potrebno pokazati i reƦi da ih volimo. Ljubav im možete pokazati jednostavnim zagrljajem ili zajedniĆØkim škakljanjem. Prilikom druženja s djecom budite opušteni i veseli i uskoro Ʀete primijetiti sjaj u njihovim oĆØima, sva zloĆØestoƦa Ʀe jednostavno nestati.

Tako djeca na sebe svraƦaju pozornost – potrudite im se posvetiti pozornost i prije nego je oni sami zatraže. Svaki dan, bez obzira na to koliko bili umorni, odvojite vrijeme za zajedniĆØke aktivnosti. Klinci Ʀe biti presretni zbog posveƦenog vremena i neƦe imati potrebu biti zloĆØesti kako biste obratili pažnju na njih.


<