kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Što djeca doista žele?
Kategorija: Obitelj
Pregledano: 5437 puta
U knjizi australskog obiteljskog terapeuta Stevea Biddulpha ’Tajna sretne djece’, koja je prodana u više milijuna primjeraka, možete saznati odgovor kako na ovo, tako i na mnoga druga pitanja koja muče gotovo sve roditelje.

Prema autoru knjige ’Tajna sretne djece’, mnogi roditelji ljubav i pažnju djeci nastoje nadomjestiti brojnim igračkama, slatkišima i odjećom. No, i nakon pune sobe raznih igračaka i ispunjene i najmanje želje, djeca su zločesta, a roditelji se pitaju zašto.

Odgovor je vrlo jednostavan – djeca su zločesta jer neke njihove potrebe nisu zadovoljene. Mnogi roditelji će sada pomisliti – koje potrebe ako moje dijete ima sve - no postoje stvari koje su veoma bitne, a svi ih vrlo lako zaboravljamo.

Ono što djeci treba više od ičega na svijetu je naša ljubav, pažnja i vrijeme. Bez obzira na brojne igračke i lijepo uređenu sobu, svako dijete će biti zločesto kako bi privuklo našu pažnju i prisililo nas da ga pogledamo barem na trenutak.

Svakom mališanu je za napredak potrebna ljubav koja je ključni sastojak za sreću sve djece. Roditelji nikada ne bi trebali propustiti nijednu priliku da se klincima pokažu da ih vole – poigrajte se zajedno, povedite ih na igralište ili jednostavno zajedno pogledajte crtić.

Prema knjizi ’Tajna sretne djece’, djeca su zločesta zbog iz tri razloga:

Zato što im je dosadno – taj problem možete vrlo lako riješiti tako da ih odvedete na igralište na igranje, pozovete im prijatelje na druženje, odvedete ih u kino, kazalište, zoološki vrt ili bilo što druge, i pri tome ne zaboravite uživati.

Zato što imaju osjećaj da su neželjena – klincima je potrebno pokazati i reći da ih volimo. Ljubav im možete pokazati jednostavnim zagrljajem ili zajedničkim škakljanjem. Prilikom druženja s djecom budite opušteni i veseli i uskoro ćete primijetiti sjaj u njihovim očima, sva zločestoća će jednostavno nestati.

Tako djeca na sebe svraćaju pozornost – potrudite im se posvetiti pozornost i prije nego je oni sami zatraže. Svaki dan, bez obzira na to koliko bili umorni, odvojite vrijeme za zajedničke aktivnosti. Klinci će biti presretni zbog posvećenog vremena i neće imati potrebu biti zločesti kako biste obratili pažnju na njih.


<