kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Dijetalni sokovi mogu biti opasni za zdravlje
Kategorija: Zdravlje
Pregledano: 3562 puta
Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju su ustanovili vezu između konzumacije dijetalnih sokova i srčanog i moždanog udara!

Tijekom devet godina istraživači su pratili 2500 ispitanika i ustanovili da su oni koji su svakodnevno pili dijetalne sokove bili 48 posto skloniji srčanom ili moždanom udaru, pa čak i umiranju zbog njih nego osobe koje su rijetko pile dijetalne sokove.

Do konca istraživanja 212 osoba je doživjelo moždani udar, 149 srčani udar, a 338 je umrlo zbog vaskularne bolesti.

Nedostatak ove studije je to što su ispitanici upitani samo o svojoj navici ispijanja sokova jednom za vrijeme provedbe istraživanja. Svoje su navike mogli promijeniti bilo kad, a nisu ni naveli točne podatke o vrstama pića koje su pili – postoje razlike između marki, boja i zaslađivača koje su mogle utjecati na rezultate.

"Morate sagledati što ljudi jedu općenito. Primjerice, osobe koje smanjuju broj kalorija tako što piju dijetalne sokove mogu imati nezdrave prehrambene obrasce, konzumirati mnogo masnoće i soli. A to neće biti evidentirano upitnikom koji je korišten ovdje", objasnio je dr. Philip Gorelick, voditelj neuroloških istraživanja Sveučilišta Illinois.

Kako god, svakako pripazite što pijete i u kojim količinama!


<