kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
Dijetalni sokovi mogu biti opasni za zdravlje
Kategorija: Zdravlje
Pregledano: 3632 puta
Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveu├Ęilišta u Miamiju su ustanovili vezu izme├░u konzumacije dijetalnih sokova i sr├Ęanog i mo┼żdanog udara!

Tijekom devet godina istra┼żiva├Ęi su pratili 2500 ispitanika i ustanovili da su oni koji su svakodnevno pili dijetalne sokove bili 48 posto skloniji sr├Ęanom ili mo┼żdanom udaru, pa ├Ęak i umiranju zbog njih nego osobe koje su rijetko pile dijetalne sokove.

Do konca istra┼żivanja 212 osoba je do┼żivjelo mo┼żdani udar, 149 sr├Ęani udar, a 338 je umrlo zbog vaskularne bolesti.

Nedostatak ove studije je to što su ispitanici upitani samo o svojoj navici ispijanja sokova jednom za vrijeme provedbe istra┼żivanja. Svoje su navike mogli promijeniti bilo kad, a nisu ni naveli to├Ęne podatke o vrstama pi├Ža koje su pili – postoje razlike izme├░u marki, boja i zasla├░iva├Ęa koje su mogle utjecati na rezultate.

"Morate sagledati što ljudi jedu op├Ženito. Primjerice, osobe koje smanjuju broj kalorija tako što piju dijetalne sokove mogu imati nezdrave prehrambene obrasce, konzumirati mnogo masno├Že i soli. A to ne├Že biti evidentirano upitnikom koji je korišten ovdje", objasnio je dr. Philip Gorelick, voditelj neuroloških istra┼żivanja Sveu├Ęilišta Illinois.

Kako god, svakako pripazite što pijete i u kojim koli├Ęinama!


<