kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
10 jednostavnih naĆØina kako uÅ”tedjeti
Kategorija: Financije
Pregledano: 6801 puta
Je li vam dosta života od jedne plaƦe do druge? ƈini li da trošite sve ili više od onoga što zaradite? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja "da", postoji nešto ĆØime to možete promijeniti. Sve što trebate uĆØiniti je eliminirati neke predmete koji vas koštaju malo bogatstvo tijekom godinu dana! Krenimo redom...

Impulsne kupovine
Impulsne kupovine mogu vas koštati i tisuƦe kuna godišnje. ƈesto su te kupovine zapravo nepotrebne. Ako se borite da uštedite nešto novca, morate prestati sa impulsnim kupovinama i jasno odvojiti "želje" od "potreba". Kupujte najviše jednom tjedno koristeƦi prethodno sastavljen popis potrebnih stvari. I ne odstupajte od njega!

Telefoni
Mobiteli, mobiteli, mobiteli… koliko je telefona potrebno jednoj osobi? Odgovor je JEDAN. Ako imate više od toga, morate se riješiti viška. Ako imate samo jedan telefon, ali vam troškovi izmiĆØu kontroli, pokušajte ograniĆØiti broj poziva koje napravite.

Skupa vozila
Iako su terenci i sliĆØni ispijaĆØi goriva možda stil vašeg susjedstva, nepraktiĆØni su kada se radi o održavanju i troškovima za gorivo. Mnogo bolje bi vam bilo sa vozilom na ekonomiĆØno gorivo kojim se možete prevoziti od toĆØke A do toĆØke B bez da orobite banku.

Namirnice po punoj cijeni
Izrezivanje kupona može vam smanjiti raĆØun za namirnice i uštedjeti podosta novca tijekom jedne godine. Možete nabaviti kupone u tjednim novinama ili na razliĆØitim stranicama na webu. Možete takoĆ°er imati uštede sa klupskim štednjama ili ĆØlanarinom u trgovini.

Imena proizvoda
Kada kupujete proizvod poznatog imena, dio troškova koje imate povezan je upravo sa imenom. Ako kupujete generiĆØke lijekove ili proizvode koji su marka trgovaĆØkog lanca, još uvijek možete dobiti kvalitetan proizvod, a uštedjeti svoj teško zaraĆ°eni novac.

Obroci izvan kuƦe
Bilo da je to doruĆØak, ruĆØak ili veĆØera, redoviti obroci izvan kuƦe mogu biti popriliĆØan trošak. Ako želite malo uštedjeti, trebate ĆØuvati obroke izvan kuƦe za posebne prilike.

Tjedna zabava
Iako vam tjedna zabava daje priliku da se raspustite, to takoĆ°er može biti vrlo skupo. Umjesto izlazaka, pokušajte organizirati zabavu kod kuƦe, iznajmiti film ili ĆØitati knjigu. Ako baš poželite izaƦi, pronaĆ°ite manje skupe naĆØine za zabavu, kao što su besplatni koncerti, kazališne matineje ili festivali na otvorenom.

Loše navike
Loše navike mogu biti skupe. Ako imate lošu naviku odmah je se riješite. Zadivit Ʀete se koliko Ʀete uštedjeti ako prestanete pušiti, piti, kockati ili prestanete sa onim otmjenim kavicama na "in" mjestima
.
NetoĆØni raĆØuni
Svatko može pogriješiti. Tvrtke za režije, trgovaĆØki lanci, lijeĆØniĆØke ordinacije ili restorani nisu nikakva iznimka. Prije plaƦanja bilo kojeg raĆØuna trebate pregledati ima li pogrešaka. Mogli biste ostati iznenaĆ°eni kolika svota se tako može uštedjeti. Sve raĆØune koji vam stižu na kuƦnu adresu plaƦajte do datuma dospjeƦa kako nepotrebno ne bi plaƦali i skupe kamate, koje danas, gotovo sve tvrtke zaraĆØunavaju na sljedeƦem raĆØunu.

Hipoteka
Ako želite zadržati svoju kuƦu, morate plaƦati hipoteku i to redovito. Ponekad ipak nema potrebe da plaƦate visoke kamate ako ne morate. Ponovnim pregledom vaše hipoteke možete uštedjeti priliĆØnu novĆØanu svotu svakog mjeseca.


<