kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Nauèite djeci prati zube
Kategorija: Zdravlje
Pregledano: 3906 puta
Djeca ili mrze pranje zuba ili ih jednostavno nije briga za taj vrlo bitan postupak.
Vrlo je vaŇĺno ve√¶ od malenih nogu djecu u√®iti kako pravilno √®etkati svoje zube kako bi kasnije izbjegli stomatološke i druge zdravstvene probleme. Uz malo strpljenja i kreativnosti lako moŇĺete nau√®iti djete da svakodnevno pere svoje zube.

Djeca predškolske dobi

Djeci treba po√®eti prati zube √®im provire. Zubi se peru sa mekom malom √®etkicom i vodom. Upravo u ovoj dobi ih je najlakše nau√®iti da peru zube sve dok to rade s veseljem kroz pjesmu i igru.
Neka vaša djeca znaju o karijesu kao klicama i prljavštini koja Ňĺivi na zubima i kako je vaŇĺno da se to o√®isti.
Kada u√®ite djete da pere zube prvo im pokaŇĺite kako se to √®ini.Prvo operite unutarnje strane zuba jer se tamo najviše skupi plaka.Zatim im operite plohe zubi kojima grize, a zadnje operite vanjske plohe zubi. Ne smijete grubo ribati zube,nego ih treba √®etkati brzim, malim kruŇĺnim pokretima. Tada im dajte da sami pokušaju , privucite im stolac(koristite sigurnosnu dje√®ju stolicu) bliŇĺe slavini kako bi mogli sami prati zube. Kada peru zube, u√®inite taj doga√įaj veselim, pljeskajte i pjevajte za svoje djete, potaknite i ostale √®lanove obitelji da se i oni razvesele.

PokaŇĺite svom djetetu kako ste uzbu√įeni kada ide √®etkati zube, a još više kada pravilno √®etka.
Uèinite pranje zubi veselim iskustvom.
Recite mu da vam pokaŇĺe kako i sam/a moŇĺe dobro √®etkati.
Neka i ostali èlanovi obitelji vide kako je djete dobro opralo zube.


Djeca 6-10 godina

Djeca ove dobi u√®e kroz prezentaciju i ponavljanje.Ponudite svojoj djeci da vas gledaju kako perete zube pritom im objašnjavaju√¶i kako se to radi. Potaknite ih s kreativnim objašnjenjima o karijesu npr." to su nevidljive male bube koje se hrane s tvojih zubiju, jedini na√®in da ih makneš je da √®etkaš zube". Kreativna objašnjenja su relativna te sigurno ne√¶ete spominjati bube ukoliko ih se dijete boji.

Redovito pokazujte djetetu kako se ispravno peru zubi.
Budite dosljedni s vremenom potrebnim za pravilno pranje zubi.
Koristite kreativna objašnjenja o √®etkanju zubi.


Djeca iznad 10 god.

U ovoj dobi najbolji na√®in za djete da stekne naviku redovitog pranja zubi je da mu pokaŇĺete što se doga√įa kada netko ne pere svoje zube. Neka vam stomatolog pomogne u objašnjavanju što se moŇĺe dogoditi ako i dalje ne Ňĺeli prati zube. Ne tr√®ite zubaru tek kada zub po√®ne boljeti, vrlo je vaŇĺno √®eš√¶e posje√®ivati stomatologa kako bi djeca nau√®ila da posjeta zubaru nije uvijek bolna.


<