kategorije
Zdravlje iz prirode
linkovi
Korisni savjeti
├łemu sve slu┼żi sol - savjeti i trikovi
Kategorija: Ku├Ža i vrt
Pregledano: 3681 puta
Obi├Ęna kuhinjska sol mo┼że se upotrijebiti na bezbroj na├Ęina, donosimo neke od njih.

 

Spre├Ęava vo├Že i povr├Že da potamne


Vo├Že i povr├Že uronite u blago zasoljenu vodu dok ih pripremate za kuhanje kako biste sprije├Ęili da potamne. Klasi├Ęan primjer: kad gulite puno krumpira za neki blagdan, ve├Ž oguljene stavite u posudu sa slanom vodom kako ne bi potamnjeli dok o├Ęistite ostatak.

Piling i dezodorans


Sol je odli├Ęna za piling ko┼że. Osobito morska sol. Mo┼że je koristiti i kao miris imate li problema s neugodnim mirisom ruku ili nogu. Trljajte ih solju kako biste maknuli mrtve stanice, nakon ├Ęega ├Že ostati samo glatka ko┼ża na rukama i nogama. Mo┼żete dodati i nekoliko kapi eteri├Ęnog ulja. Primjerice eteri├Ęno ulje limuna djelovat ├Že kao energetski poticaj, dok lavanda smiruje.

Ubla┼żava ubode kukaca


Ubodi p├Ęela, komaraca i još mnogih kukaca svrbe i stvaraju nelagodu. Namo├Ęite krpu u slanoj vodi i stavite na mjesto uboda kao oblog. Osvje┼żit ├Že ko┼żu i ubla┼żiti iritaciju.

Oralna njega


Kombinacijom soli i sode bikarbone dobit ├Žete organsku pastu za zube. Slanom vodom mo┼żete ispirati grlo kako biste ubla┼żili ranice te odr┼żali svje┼żi dah.

Dr┼żi vatru pod kontrolom


Sol ili sodu bikarbonu dr┼żite pored štednjaka kako biste ugasili plamen ako vam ulje kapne na vatru. Ne gasite vatru koja je izazvana kapanjem masti vodom jer ├Že špricati okolo i proširiti plamen.

Ribanje


Jednako kao što je dobra za piling, tako je dobra i za uklanjanje kamenca na umivaoniku, kadi, sudoperu te tvrdokornih mrlja s lonaca i posu├░a. Smjesa soli i vode te mali fizi├Ęki napor daleko ├Že vas odvesti kad je rije├Ę o ├Ęiš├Ženju masno├Ža, mrlja i zape├Ęenih ostataka hrane. Bit ├Žete iznena├░eni koliko stvari mo┼żete o├Ęistiti solju.

Uklanja mrlje


Sol je izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja. Namo├Ęite li zamrljanu tkaninu (pa ├Ęak i zavjese ili tepih) hladnom slanom vodom, budite sigurni da ├Že i najtvrdokornije mrlje nestati. Djeluje i na mrlje od krvi ili vina koje je ina├Ęe jako teško sanirati. Uklonit ├Že i neugodan miris znoja koji se uvukao u odje├Žu. U deterd┼żent dodajte malo soli kako bi odje├Ža bila svje┼żija i svjetlija. Tako ├Žete smanjiti i stvaranje sapunice u perilici rublja, što je dobro ako imate tvrdu vodu koja stvara kamenac.

Smrad iz odvoda


Neugodan miris širi se iz odvoda u sudoperu ili umivaonika? Ulijte u odvod slanu vodu i neki mirisi ├Že nestati. Ako to nije dovoljno, u odvod ulijte kipu├Žu slanu vodu. Ako ni to ne pomogne, zovite vodoinstalatera.

Uklanja mrlje s namještaja


Bijeli krugovi na drvenom namještaju nastaju kad stavite toplo jelo ili pi├Že bez podloška i doista u┼żasno izgledaju. No, napravite li mješavinu soli i vode, mo┼żete ih ukloniti te potom nanijeti sredstvo za poliranje namještaja kako biste vratili sjaj.

Kuhinjske spu┼żvice


Tijekom vremena i korištenja spu┼żvice znaju imati jako neugodan miris. No, mo┼żete je spasiti. Preko no├Ži je ostavite u slanoj vodi. Ujutro je iscijedite i bit ├Že kao nova i bez neugodnih mirisa.

Štiti od poledice


Sol sni┼żava to├Ęku zale├░ivanja vode, pa je jako korisna tijekom zime za posipanje kolnika ili vjetrobranskih stakala na automobilu. No, kad je posipanje kolnika u pitanju, treba biti oprezan jer previše soli mo┼że zagaditi tlo i stvoriti probleme biljkama.

├łuva sir od plijesni


Namo├Ęite ubrus u slanoj vodi te ga omotajte oko sira kako biste sprije├Ęili stvaranje plijesni. To je tehnika koju koriste proizvo├░a├Ęi sireva diljem svijeta.

Odr┼żava boje


Perete li nove ru├Ęnike, posteljinu ili odje├Žu, u prvih nekoliko pranja dodajte ├Ęetvrtinu šalice soli kako tkanina ne bi puštala boju. Dodatni bonus je taj što ├Že još dugo nakon što prestanete dodavati sol boja ostati postojana.

Vra├Ža sjaj gla├Ęalu


Dno gla├Ęala se s vremenom mo┼że zaprljati, što zna├Ęi da ├Žete mrlje prenijeti na tkanine koje gla├Ęate. Sol stavite na papir i prije├░ite gla├Ęalom preko njega. Zbog topline sol ├Že ’dignuti’ mrlje, a ostat ├Že samo ├Ęisto i blistavo dno gla├Ęala.
 
 
S.P./huffingtonpost.com,  net.hr


<