kategorije
linkovi
Korisni savjeti
Savjeti za pranje i njegu automobila
Kategorija: Automobili
Pregledano: 11505 puta
Automatske autopraonice:
Boja vozila je toliko otporna da se u normalnom slu├Ęaju mo┼że prati bez problema u automatskim praonicama. Suvremene praonice pru┼żaju optimalnu njegu za Vaše vozilo i ekološki su daleko prihvatljivije u odnosu na ru├Ęno pranje. Ako boja nakon pranja izgubi sjaj ili primijetite ogrebotine to su pokazatelji da je praonica u neispravnom stanju!

    * Savjeti za njegu: isperite najgrublju prljavštinu s puno vode prije nego što po├░ete u praonicu. Kako biste boju dugotrajno zaštitili odaberite kod svakog pranja program s vru├Žim voskom.


Ru├Ęno pranje:
Najva┼żnije kod ru├Ęnog pranja je da se prljavština omekša s puno vode te da se ispere bez uporabe spu┼żve. U suprotnom preostale ├Ęestice prljavštine na površini boje imaju isti u├Ęinak kao najfiniji brusni papir. Nakon toga vozilo mo┼żete o├Ęistiti mekom spu┼żvom ili ├Ęetkom za pranje s niskim tlakom i to odozgo prema dolje. Najprljavije dijelove, poput kota├Ęa, trebali biste o├Ęistiti na kraju, po mogu├Žnosti s drugom spu┼żvom. Na kraju vozilo temeljito isperite vodom i posušite krpom od jelenje ko┼że.

    * Savjeti za njegu: kod šamponiranja ne koristite sredstva za ├Ęiš├Ženje ku├Žanstva. Ta sredstva sadr┼że komponente koje otapaju masno├Žu i koje otapaju naneseni zaštitni sloj i nagrizaju boju. Iz tog razloga tako├░er ne biste trebali koristiti krpe ili spu┼żve koje koristite u ku├Žanstvu.


Pranje s visokotla├Ęnim ure├░ajima za ├Ęiš├Ženje:
Obvezno pratite Upute za uporabu ure├░aja za visokotla├Ęno ├Ęiš├Ženje – osobito glede tlaka i glede minimalnog razmaka (ve├Ži od 15 cm!). Tako├░er pazite na dovoljan razmak u odnosu na meke materijale poput gume ili izolacijskog materijala. Osobiti oprez potreban je kod korištenja sredstava za ├Ęiš├Ženje. Nikad ih ne nanosite na vru├Ži lak – op├Ženito ne perite Vaše vozilo na suncu!

Poliranje laka:
Poliranje je potrebno samo onda kada boja izgubi sjaj i sa sredstvima za konzerviranje ne mo┼żete posti├Ži sjaj. Ako sredstvo za poliranje ne sadr┼żi konzerviraju├Že elemente, preporu├Ęujemo naknadno konzerviranje. Imajte na umu, da mat dijelove i plasti├Ęne dijelove ne smijete obra├░ivati sredstvima za poliranje i tvrdim voskom.

    * Savjeti za njegu: najbolje rezultate poliranja ostvarit ├Žete ako polirate u suprotnom smjeru. Nanesite sredstvo za poliranje primjerice u smjeru kazaljke na satu i polirajte onda u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Mali savjet: koristite obje ruke: nanesite sredstvo lijevom, a desnom polirajte.


Mala ošte├Ženja boje:
Kako biste izbjegli pojavu hr├░e trebali biste mala ošte├Ženja boje (udarci kamena itd.) odmah prekriti stikom s bojom ili lakom u spreju. Ako se ve├Ž pojavila hr├░a, trebate je temeljito odstraniti. Prije pokrivnog laka potrebno je nanijeti temeljni lak za zaštitu od korozije. Ako Vam ponekad ipak zatreba pomo├Ž, Vaš Volkswagen servis® rado ├Že Vam pomo├Ži.

Plasti├Ęni dijelovi i krom:
Vanjske plasti├Ęne dijelove ├Ęistite normalnim pranjem. Ako to nije dostatno, koristite sredstvo za ├Ęiš├Ženje plastike i o├Ęistite zaprljanu površinu mekom krpom ili spu┼żvom. Za kromirane dijelove postoje posebna sredstva za ├Ęiš├Ženje kroma koja ├Že vratiti sjaj zahr├░alim kromiranim dijelovima ili ako su izgubili sjaj.

Lakometalni naplatci:
Ovdje se talo┼że najve├Ža zaprljanja: strugotine od ko├Ęenja, prljavština od ceste itd. ├Ęine tvrdokorni sloj. Kako ne bi nagrizli laki metal, strugotine od ko├Ęenja i sol za posipavanje cesta trebalo bi oprati svaka dva tjedna. Nakon pranja naplatke prema┼żite najbolje sredstvom za ├Ęiš├Ženje bez kiselina koje je posebno predvi├░eno za lakometalne naplatke. Otprilike svaka tri mjeseca naplatke bi trebalo dodatno natrljati tvrdim voskom. Eventualna ošte├Ženja zaštitnog laka potrebno je odmah popraviti.

    * Savjeti za njegu: nakon po├Ęetka vo┼żnje pritisnite više puta papu├Ęicu ko├Ęnice kako biste osušili diskove i obloge ko├Ęnica.


Njega cockpita:
Instrumentnu plo├Ęu, središnju konzolu i bo├Ęne pretince za odlaganje o├Ęistit ├Žete najbolje vla┼żnom krpom od prašine i druge prljavštine. Dublju prljavštinu na izbrazdanoj plastici odstranit ├Žete originalnim sredstvom za ├Ęiš├Ženje plastike.

Izvor: Auto-zubak


<